Nem eszünk, hogy éljünk

Jézus Krisztus a Hegyi beszédben három olyan cselekedetről is tanít (Máté evangéliuma, 6. fejezet), amiket egy keresztyén embernek rendszeresen kell tennie. Az első a szegények számára történő adakozás, a második az imádkozás (ennek kapcsán hangzik el a Miatyánk is), a harmadik pedig a böjtölés.
A böjt a Biblia szerint elsősorban az, amikor valaki nem eszik semmit egy bizonyos ideig. Jézus is így böjtölt a pusztában negyven napig. Ennél szigorúbb böjtről, amikor nem is isznak semmit, csak két helyen olvasunk a Bibliában, Eszter könyvében és Jónás könyvében. Mindkét esetben egy egész nép, illetve egy város pusztulástól való megmenekülése volt a tét, ezért könyörögtek ilyen módon Istenhez, de akkor is csak három napig.
De miért jó az, ha valaki nem eszik?
Bár a böjtölés látszólag csak egy testi cselekedet, a lelkünkre is nagy hatással van. Ez ugyanis a test „megrendszabályozása”. Megmutatjuk, hogy tudunk a test legalapvetőbb vágyai fölött is uralkodni, azaz nem a testünk a főnök, hanem a lelkünk. Megmutatjuk, hogy a test bűnös kívánságainak is képesek vagyunk megálljt parancsolni. Böjtölés során ugyanis az ember növekszik szellemben, lelki erőt kapunk, megismerhetjük Isten akaratát, hogy mi a célja a személyes életünkkel vagy a gyülekezetünkkel (Apostolok Cselekedetei, 13. fejezet, 2. vers). Sőt, hasonlóan az imádsághoz, más emberekért is közbenjárhatunk Istennél ezen a módon. Aki sohasem böjtöl, testben lehet, hogy jó erőben lesz, de a lelkében gyenge marad.
Böjtöléskor az egyébként étkezésre fordított időt is imával, bibliaolvasással, mások felé való szolgálattal, segítségnyújtással töltjük. Keressük Istent és jót teszünk az emberekkel. Az viszont nem böjt, amikor valaki egész nap nem eszik, de reggeltől estig tévét néz vagy facebookozik. Az egy egynapos fogyókúra.
Természetesen Isten nem vár el tőlünk olyasmit, ami meghaladja az erőnket. Lehetséges, hogy valaki egészségi állapota miatt csak egy étkezést tud kihagyni vagy csak egy bizonyos fajta ételt nem fogyaszt egy ideig (ez az ún. dánieli böjt – lásd Dániel könyve, 10. fejezet, 3. vers). Ez a fajta böjt is ugyanolyan kedves Istennek. A lényeg, mint mindig, az őszinte odaszánás.
 „Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!” (Ézsaiás könyve, 58. fejezet, 6-7. versek)

Tóth BenceTóth Bence
2015-01-27

 

Kategóriák: