Beszámoló

Gyülekezetünkben aktív közösségi élet zajlik: evangélizációs alkalmak, gyermek hittanoktatás, ifjúsági foglalkozások, lelki gondozói munka. Ezen alkalmak biztosítására több éve folyamatosan törekszünk imatermünk, kisegítő termeink bővítésére, felújítására. Mivel gyülekezetünk nagyterme egy társasház belső udvarán helyezkedik el, így a teremhez legközelebb fekvő lakások megvásárlása ill. átalakítása révén tudjuk növekvő helyigényünket megoldani. Az elmúlt években a nagy imaterem mellett lakásokat vásároltunk meg. Ezek összenyitásával, felújításával a kiscsoportos tevékenységek lebonyolítására alkalmas kisebb termeket kívánunk kialakítani.
A Dózsa György út 7. alatt található három, kis alapterületű földszinti lakás összenyitásával kb. 80 m2-es területen három kicsi és egy nagyobb terem, vizes blokk, és kis „teakonyha” kialakítását terveztük el. A felújítást 2020. tavaszán kezdtük el, miután a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, az Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások címen kiírt pályázaton 4.000.000,- támogatást nyertünk el „Bibliaköri termek kialakítása" céljára. A felújításhoz így Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás is hozzájárult.
A projekt előkészítéseként statikai szakvéleményt kértünk, hogy a lakások összenyitásakor melyek azok a falak, amik bonthatóak, illetve amikhez statikai szempontokból nem ajánlott hozzányúlni. Ezt követte egy részletes tervezési fázis, amiben a végleges felhasználókat is bevonva néztük át, hogy milyen funkciókat kell megvalósítani, és azokat hogyan tudjuk legjobban elhelyezni az adott térben. Ezek alapján készültek a részletes építészeti tervek. A tervek alapján kezdtük meg a bontási munkálatokat, amiket elsősorban a gyülekezet tagjai közül jelentkező önkéntesekkel oldottunk meg.
A bontás után következett a falak vízszigetelése, amire régi téglaépületek utólagos vízszigetesére szakosodott szakkivitelezőt bíztunk meg. A régi döngölt földre rakott fa padlót, hő és víz-szigeteléssel ellátott beton aljzatra cseréltük egységesen a teljes ingatlanban.
A belső udvarra néző nyílászárókat korszerűekre cseréltük, úgy, hogy a parapetet levittük a padlószintig, hogy ezzel is növeljük a helységekbe bejutó természetes fényt.
A régi konvektoros fűtést magas hatásfokú gázkazánra cseréltük, és a fűtés csöveket a padlóban vezettük el. 
A fűtési rendszerrel együtt a vízvezeték hálózatot is teljesen újra építettük a lakásban.
A régi elavult elektromos hálózatot teljesen elbontottuk és az egyedi igényeknek megfelelő új elektromos hálózatot építettünk ki, ami már tartalmazza a kor igényeinek megfelelő informatikai hálózatot, és a többféle felhasználási igényre is alakítható világítási rendszert is.
A régi vakolt felületeket sok helyen kellett javítani, vagy teljesen újra vakolni.
A belső udvarunkra néző homlokzaton hőszigetelést és új nemes vakolatot tettünk föl.
A teljes alapterületen egységes öntött műgyanta padlót készíttettünk, a költséghatékonyság és a funkcionalitás érdekében. 
Ahol kellett gipszkarton szerkezetből építettünk új belső válaszfalakat.
A belső nyílászárókat, valamint a hangelnyelő kazettás álmennyezetet társadalmi munkában készítettük, mivel a gyülekezet tagjai között voltak olyan szakemberek, akik felajánlották a munkájukat a gyülekezet támogatására.
A projekt vezetést önerőből láttuk el, különböző nagyobb szakmunkákra megbízható vállalkozókat kértünk fel.
Jelenleg még zajlik a beépített bútorok készítése, valamint a forgalmasabb részeken még hátra van a falvédő burkolatok felhelyezése.
A pandémia miatt a beruházás kicsit lassabban haladt a tervezettnél, de a készültségi fok így is 95% körüli.

 

 

Kategóriák: