Erőt, egészséget!

„… minthogy irgalmat nyertünk, nem csüggedünk el” (2Korinthus 4:1)

Katonaviselt férfiaknak és fegyverestestületekben szolgálóknak ismerős lehet ez a köszöntés. Bennem nem túl kellemes emlékeket ébreszt – nem voltam mintakatona. Mégis ez jutott eszembe elsőre, amikor azt latolgattam, mit is kívánhatnék a 2021-es esztendőre.

Nehéz év volt a 2020-as. A koronavírus világjárvány, az ismeretlen fenyegetés, a megszokott életünk radikális változása, az új munkakörülmények, a bezártság és az összezártság, a feszültségek és a bizonytalanság olyan helyzetet teremtett, aminek kezelésében nem nagyon volt mintánk.  Több rokonunk, testvérünk, barátunk került nehéz helyzetbe, többen azok közül, akiket szerettünk, megtértek az Úrhoz, sokak gyógyulását kísértük aggódva figyelemmel. Március közepétől, megbomlott a hagyományos közösségi életünk is. Korlátozottá vált  az imaházi alkalmak látogatása, a fizikai találkozások, a sokszínű közösségi életünk befagyott. Emberi szemmel lett volna okunk, hogy megszomorodjunk – mégsem ez történt. 

Az Úrban bíztunk és nem csalódtunk. A március 11-én kihirdetett rendkívüli intézkedések után azonnal imahónapot szerveztünk, imádkoztunk egészségért, a gyógyulásért, Magyarországért. Alkalmainkat (istentiszteletek, imaórák, ifjúsági alkalmak) átköltöztettük az online térbe, ahol nemcsak közösségünk lehetett Istennel és egymással, de a kapcsolatok új formáit és minőségét tapasztalhattuk meg. Ujjászerveztük az imaközösséget, amihez közel félszáz testvérünk csatlakozott, jelentősen nőtt a digitális imaórákba bekapcsolódók száma. Kezdeményezői és vendéglátói voltunk a Digitális Országos Pünkösdi Konferenciának, folytatódtak a bibliaköri foglalkozások, az ifjúsági alkalmak, anyják napjára is elkészültek az ajándékok, ahogy minden évben, így idén karácsonykor is eljutottak az idősekhez és a gyerekekhez a meglepetések. Jelentősen haladt a megvásárolt ingatlan, az új közösségi termek felújítása, rendszeresen kiküldésre kerültek a hírleveleink, megújult a közösségi médiánk és teljes értékű volt a adventi időszak is a kalendáriummal, az advent vasárnapi videókkal. 

És ez volt az az év, amikor meghallgatásra került az a többezer ima, amit a közösségünk vezetésért, az új gyülekezeti lelkipásztorért mondtunk el: július 4-én lelkipásztorrá választottuk Németi Zsoltot. Azonnal beleállt a szolgálatba Zsolt, szerdánént online lelkipásztori fogadóórára jelentkezhettek be mindazok, akiknek lelki támogatásra, tanácsra volt szükségük, Zsolt vezetésével megújultak a bibliaórák, csütörtökönként Biblia Esteken vehet részt minden érdeklődő, aki ráhangolódott a közvetítésekre.

És ez volt az az év, amikor megláttuk, megéreztük mekkora érték és kincs a gyülekezeti közösségünk. Micsoda öröm, amikor a digitális imaórákon bekapcsoljuk a kamerákat és láthatjuk egymást! Amikor felhívjuk egymást, és a banális kérdést „Hogy vagy?” valódi érdeklődéssel tesszük fel és a válasz lényege is a hála: köszönöm, hogy gondoltál rám. Amikor a fiatalok viszik házhoz az időseknek szánt gyülekezeti ajándékokat – jöjjetek be, igyatok meg egy kávét velünk! –, és a gyerekek sem maradnak agapés köszöntés nélkül a fenyőfa alatt. 

Szeretni jó.
Az Úrral és egymással közösségben lenni jó.
Ez a közösség maradjon velünk 2021-ben is!
Kívánom, legyen hozzá erőnk és egészségünk!

"Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el." (Ézsaiás 40:29-31)


Dénes FerencDénes Ferenc

Kategóriák: