Ima vasárnap az üldözöttekért

A Pünkösdi Világmisszió kezdeményezésére ima-vasárnapot tartanak világszerte, hogy a szenvedő gyülekezetért imádkozzunk. A Magyar Pünkösdi Egyház Elnöksége azt kéri, hogy november 11-én az istentiszteleteink során emlékezzünk meg mi is az Úr előtt azokról a testvéreinkről, akik komoly támadásokat szenvednek el hitük miatt. Az alábbiakban rövid tudósítások olvashatók néhány nehéz helyzetben levő országgal kapcsolatban, köztük a kameruni helyzetről, ahol Kurdi-Ernst Eszterték révén a mi közösségünk is érintett.

Kamerun
2016 óta a politikai helyzet egyre feszültebbé vált Kamerunban, ami mára az észak-nyugati területeken szinte polgárháborúvá alakult. Kamerun hivatalosan kétnyelvű ország, vannak területek, ahol inkább az angol, míg más helyeken a francia használata dominál. 2016 októberében az angol nyelvű területek kijelentették, hogy saját országot szeretnének alakítani. Először csak civil ellenállásról volt szó, de mára már sajnos véres harcok folynak a hadsereg és a szakadárok között ezeken a területeken. Hivatalos adatok szerint eddig több, mint 26.000 kameruni menekült át Nigériába és az országon belül pedig több százezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. Ezek között vannak, akik az ország más részein, rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat, de rengetegen vannak olyanok is, akik a falvakat körülvevő erdőkben vagy a hegyekben rejtőzködnek. Jelenleg esős évszak van az országban, ami jelentősen megnehezíti azok helyzetét, akik az erdős részeken próbálják túlélni a harcokat. A helyzet emberi szempontból kilátástalan. Kérjük a testvéreket, hogy imádkozzanak azért, hogy a politikai helyzet rendeződjön és visszatérjen a béke az országba. Imádkozzanak a háború sújtotta területeken élő keresztényekért, Isten védelméért és bölcsességéért, hogy ebben a nehéz helyzetben is Jézus szeretetét tudják továbbadni. Imádkozzunk a kameruni Egyházért, hogy a traumát átélt embereknek megfelelő segítséget tudjon nyújtani. Kérjük, hogy imádkozzanak az ezeken a területeken dolgozó kameruni bibliafordítókért is. A bibliafordítás helyzetét tekintve a legtöbb munka az ország ezen területén van. Kameruni testvéreink nevében is köszönjük szépen az imatámogatást! Szeretettel, Andreas és Eszter

India
Bár a keresztények száma növekszik, azért továbbra is elszenvednek erőszakos cselekményeket, hamis feljelentgetéseket, úgy lelkipásztorok, mind a gyülekezetek tagjai (többnyire a hinduk részéről). Az év első kilenc hónapjában egy sereg eseményről számoltak be, mely során keresztényeket diszkrimálták, a gyülekezeteket megtámadták.

Türkmenisztán
Annak ellenére, hogy alkotmányosan garantálják a vallásszabadságot, Türkmenisztán a második legelnyomóbb állam közép-Ázsiában vallási szempontból. Minden vallásos cselekményt előre be kell jelenti, akár esküvőt, karácsonyi ünneplést, különben illegálisnak számít. A vallásos magánoktatás törvényileg tilos, ezért a rendőrség és a titkosszolgálat is figyeli a gyülekezeteket, a mecseteket, vallási közösségeket. Különösen az evangéliumi gyülekezetek ellen indítanak rajtatütéseket, letartóztatásokat, annak ellenére is, hogy egyébként hivatalosan elismertek.

Szomália
A polgárháború előtt szép számú kereszténység volt. Azonban a 2006-2014 közti években majdnem teljesen megszűntek a keresztény közösségek, s gyakorlatilag minden imaházat leromboltak. A legutóbbi években azonban a keresztény TV adásoknak köszönhetően ismét sok szomáli megtalálta Krisztust. Tavaly december óta ismét folyamatosan nő a nyomás keresztény vezetőkön, miután a mohamedán többség elfogadta a Fatva bevezetését. Ez nyilván újabb üldöztetésekhez fog vezetni.

Sri Lanka
A radikális buddhisták részéről folyamatos üldöztetést szenvednek a keresztények. Rosszakaratú szerzeteseik vezetésével vandál támadásokat indítanak az imaházak ellen, megfélemlítik, megtámadják a hívőket. Erőszakosan befolyásolják a törvényhozást minden keresztény tevékenység megakadályozására. A keresztények ennek ellenére folyamatosan szolgálnak a szegények és szükségben levők közt, hirdetik az evangéliumot kemény buddhista terepen is, úgyhogy sokan megtérnek Krisztushoz.

 

 
Kategóriák: