Karácsonyi üzenet

Csendes éj, szentséges éj? Valóban?

A világ legismertebb, legkedveltebb karácsonyi éneke 1818-ban született Oberndorfban, egy hófúvástól elzárt faluban, ahol még a templom orgonája is felmondta a szolgálatot.  
Az énekben megjelenő csendes, szentséges éj ma már nem jellemzője a karácsonyi éjszakáknak. Figyelemmel kísérve a rendőrségi, mentőszolgálatos statisztikát, beláthatjuk, hogy, ez az éj nem csendes, sőt a szentségestől is távol áll. A legtöbb öngyilkosságot karácsonykor követik el. A képzeletbeli csalódás-számláló kijelzője Szenteste felforrósodik, mert az emberek zöme más ajándékra számított titkon, mint amit kapott.  A rendőrségi ügyeleti vonalak égnek. Az alkoholtól begőzölt családtagok, az év során felgyülemlett sérelmeiket ekkor zúdítják egymásra. A kezdeti szócsaták bántalmazással záródnak, az ötödik hasonló eset után a kiérkező rendőrjárőr ajka fohászra nyílik: Legyen már vége a karácsonynak!

Minek kell történnie ahhoz, hogy ez az éj újra csendes és szentséges legyen az emberiség számára? Oberndorfban a hótorlasz és az elromlott orgona által okozott körülmények arra ösztökélték a lelkészt és a kántort, hogy ebben a helyzetben Istenhez forduljanak megoldásért. 
Az Örökkévaló ebben az évben is üzen a modern embernek: Csendesedjetek el és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten (Zsolt 46,11).
Nagy valószínűséggel idén karácsonykor nem lesznek hóakadályok, de számtalan más jelet küldhet számodra az Úr, hogy elcsendesedj. Vajon a karácsony esti vacsoránál meghalljuk-e az érkező Jézus kopogtatását? Íme az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő énvelem (Jel 3,20).
Nem szeretnék senkit sem becsapni! Egy karácsonyi Istentisztelet meglátogatásától nem fog megváltozni az életünk. Elénekelhetjük akár eredeti nyelven is ezt az éneket: Stille Nacht, heilige Nacht….., de ez sem fog segíteni. Mindezektől Jézus még mindig csak outsider (kívülálló)  lesz az életünkben.  
Először: ismerd fel azokat a jeleket, üzeneteket amiket Isten küldött személyesen számodra! Hiszen szól az Isten egyszer vagy kétszer is, de nem ügyelnek rá (Jób 33,14)!
Másodszor: ismerd el, hogy eddig Te voltál az Isten magad számára, minden magad körül forgolódott. A kívülről kopogtató Jézust engedd be szíved ajtaján és ahogy a Ford reklámszlogen mondja: Feel the difference! (Érezd a különbséget!).

Csendes éj! Szentséges éj!
Szív örülj, higgy, remélj,
Isten Szent Fia hinti reád,
Ajka vigaszadó mosolyát:
Krisztus megszületett! Krisztus megszületett! 

Mihály János

Mihály János
2015-12-24

 

Kategóriák: